Wat is Systemisch Werk?Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waar binnen je werkt, je relaties, en je vriendenkring. Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij hierin in neemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet en waarom je dit zo doet.

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook. En kan je zien hoe jouw verbinding is met jouw systeem. Systemisch werken kan leiden tot inzicht en biedt ook een kijkje in jouw (onder)bewuste patronen.

Vanuit je systeem van herkomst ofwel je familiesysteem heb je bepaalde normen en waarden meegekregen. Soms was dat helpend, maar soms ook niet. Het kan zijn dat je van huis uit heel veel zelfstandigheid hebt geleerd. Dat is natuurlijk prachtig. De vraag is dan: kun je dan nu, als volwassene ook om hulp vragen of wil je altijd alles zelf doen? Of dat je geleerd hebt om keihard te werken om daar te komen waar je wilt zijn, maar gun jij jezelf dan ook om het soms wat relaxter aan te doen? Of blijf je hollen?

Je krijgt ook prachtige dingen mee vanuit de familie: respect, elkaar liefhebben, doorzettingsvermogen enz. Wat je vanuit je familie hebt meegekregen, dat leef je vaak onbewust door. Je blijft altijd deel uitmaken van je familie. Het is aan ons om te kijken: welke boodschappen neem ik mee, en wat is niet meer helpend? Het kan zijn dat je je schuldig voelt omdat jij toch wel echt het gevoel hebt het anders te willen doen en daardoor bang bent buitengesloten te worden. Maar weet dat als jij besluit toch meer te luisteren naar je gevoel en je stevig op jouw eigen plek komt te staan in jouw systeem, dat alles zo veel meer gaat stromen en dat je er bewust voor kiest om het je zelf goed te laten gaan.

Ik werk alleen in mijn trajecten systemisch, zo om er achter te komen waar er wellicht blokkades zitten en patronen die jij jezelf gaande weg hebt aangeleerd. Ik werk zonder representanten (mensen). Wel werk ik altijd met het paard die ofwel voor iets of iemand kan gaan staan in jouw systeem of als vrij element aanwezig is in de ruimte. 

Plan een sessie